Segvin

 

Welkom
Wie zijn wij?
Eerste vlucht
Acties
Fietsroute
Agenda
 
Bestuur
West-Brabant
Links
Contact

  Activiteiten

Heemkundig Streekmuseum Jan uten Houte
Het Heemkundig Streekmuseum Jan uten Houte uit Etten-Leur en de Stichting Eerste Gemotoriseerde Vlucht in Nederland (SEGVIN) hebben afgesproken om gezamenlijk de herinnering aan de eerste gemotoriseerde vlucht in Nederland levend te houden.
In het gebouw van het museum, het Paulushofje, is een speciale ruimte ingericht, waarin de geschiedenis van deze belangrijke historische gebeurtenis aanschouwelijk is gemaakt.

De aanleiding voor deze eerste vlucht was het 40-jarig bestaan van de suikerfabriek in Etten-Leur va Sybrand Heerma van Voss 40 jaar. De eigenaar, een bekende weldoener ‘op de Leur’, wilde dit feit op een bijzondere manier vieren. Zo kwam hij op het idee om een vliegtuig te laten opstijgen.

Daarom willen Jan uten Houte en SEGVIN, naast de gebeurtenis zelf, de bijzondere rol van de initiator Heerma van Voss belichten. Een unieke persoonlijkheid die, in technisch en sociaal opzicht, zijn tijd ver vooruit was.
Dit kwam tot uiting in de inrichting en de werkwijze van de fabriek: de installatie van een laboratorium en een nieuw soort machine om suiker uit de bieten te halen, die de suikeropbrengst enorm verhoogde. Zijn suikerfabriek was één van de eerste met elektrisch licht en telefoon.

Deze speciale ruimte in het museum Jan uten Houte (Markt 53 te Etten-Leur), is vanaf 22 april 2016 toegankelijk tijdens de normale openingsuren van het museum.